BELEM anuncia una convocatòria oberta per a traduccions de lletres europees

La primera convocatòria oberta de BELEM al sector té com a objectiu oferir traduccions més precises de les obres i augmentar el potencial dels artistes, segells i editors per monetitzar les lletres.

BELEM, un projecte de cooperació d’Europa Creativa finançat per la UE, en el qual UNISON participa de manera molt activa com un dels socis, anuncia la seva primera convocatòria oberta a editors de música i compositors. La convocatòria oberta de co- creació de BELEM està dissenyada per implicar la indústria per crear més oportunitats per monetitzar les lletres i ajudar a augmentar la comprensió de les obres en un idioma diferent.

Per a aquesta convocatòria oberta, BELEM demana als editors de música, compositors i traductors que sol·licitin treballar junts per crear versions traduïdes i adaptades de cançons noves o existents. Això pot incloure la traducció d’obres completament noves escrites en una o diverses llengües europees; o obres preexistents, sent la traducció l‘obra nova que es crea.

Les editorials musicals poden presentar les obres que desitgen veure traduïdes i sol·licitar participació al projecte fins al 28 de febrer a través del web de BELEM. Els projectes han de tenir un pressupost total de 5.000 € per poder ser considerats. Tant els editors com els escriptors europeus també poden sol·licitar  convertir-se en traductors del projecte.

Un cop avaluats pel Grup de Direcció de BELEM i subjectes a l’aprovació de les directrius d’inclusió i diversitat, així com a l’abast geogràfic, els sol·licitants seleccionats poden accedir fins al 60% del finançament de BELEM. Les obres escollides seran adaptades i traduïdes en col·laboració amb BELEM, i les obres finals seran registrades a editorials, subeditors i societats de drets. Els treballs també es verificaran mitjançant les bases de dades CIS-Net i LyricFind. A través de BELEM, les obres traduïdes es distribuiran a plataformes de lletres amb llicència juntament amb les lletres originals, i així es podran monetitzar.

“La música pot ser un llenguatge universal que ens mou, inspira i uneix a tots. Però quan es tracta de música en una llengua ‘estrangera’ pròpia, encara hi ha una barrera: la disponibilitat de traduccions precises i humanes que transmetin el veritable significat de les cançons”, va dir Robert Singerman, vicepresident principal de LyricFind i vicepresident de .MUSIC. “Creiem que el significat de la música ha de ser accessible per a tothom i que les lletres són un aspecte clau i sovint infravalorat a nivel mundial. Mitjançant aquesta beca i Convocatòria oberta, esperem mostrar encara més el paper de les lletres, les traduccions i les adaptacions a la música. El nostre objectiu a través d’aquest treball és ampliar les possibilitats dels editors i compositors europeus per superar el repte lingüístic per il·luminar nous públics”.

Llançat públicament el desembre de 2022, BELEM és un projecte de cooperació de quatre anys finançat per la UE que ha rebut 2 milions d’euros en finançament a través del Programa Europa Creativa (CREA). Aportarà noves fonts d’ingressos als actors clau de la indústria de la música mitjançant la promoció de les lletres europees i les traduccions d’aquestes lletres, juntament amb la seva monetització. L’associació pretén amplificar la co-creació i coproducció de lletres europees, afegint un nou valor econòmic al patrimoni musical i lingüístic europeu.

En particular, BELEM està centrant-se molt en les traduccions de lletres en línia i en streaming, a més de donar suport a la creació de capacitats dels editors i dels mateixos compositors en la creació i la traducció. El grup també buscarà beneficiar els segells i els artistes mitjançant una millor accessibilitat als vídeos de lletres, incloses les lletres traduïdes. També tindrà com a objectiu impactar el sector en directe, mitjançant exposicions de traducció de lletres tant virtuals com físiques.

“Estem increïblement emocionats de presentar un dels primers elements clau de BELEM: la primera convocatòria oberta per a la traducció i adaptació de cançons europees. Com a col·laboració d’editors de música, associacions comercials independents, distribuïdors digitals, DSP i més, els nostres objectius són els mateixos dels artistes i compositors de tot el món: aconseguir que el seu treball escolti i entengui tanta gent com sigui possible”, va dir Florian von Hoyer. COO a MusicHub i BELEM Lead en nom de Zebralution. “Creiem realment en el poder de les lletres, però sabem que l’ecosistema s’ha de transformar radicalment per ajudar els artistes a monetitzar-les millor. Aquesta iniciativa ens ajudarà a assolir aquest objectiu i esperem llançar moltes més iniciatives en el nostre viatge de quatre anys”.

Al costat de LyricFind, .MUSIC i Zebralution, BELEM inclou altres 12 associacions comercials independents de la UE de publicació de música, tecnologia, distribució, segells independents i socis acadèmics, inclosos els serveis globals de reproducció de música Deezer, l’empresa de gestió de drets d’edició musical Unison Rights i la institució acadèmica Nord. University. Aprofitant la trajectòria i l’experiència dels socis que participen en el programa, BELEM oferirà als artistes, escriptors i a la comunitat musical europea més eines i capacitats que necessiten per prosperar en aquesta era impulsada per la tecnologia.

Com a soci important de BELEM, UNISON és responsable del paquet de treball de creació de capacitats d’editors mitjançant tallers centrats en la comprensió de les llicències de lletres. 

“En UNISON estem molt il·lusionats i esperançats per la nostra participació en el projecte BELEM. Volem contribuir de manera decisiva i significativa al fet que les lletres de les cançons tinguin el reconeixement que es mereixen, així com la monetització corresponent per als seus creadors, creadores i editorials musicals. També creiem que és clau la traducció com a eina de difusió i comprensió d’aquestes creacions més enllà de l’àmbit de la llengua en la qual han estat creades, per a potenciar el seu abast i internacionalització. Desde UNISON continuem compromesos i treballant per a millorar l’ecosistema internacional de gestió de drets d’autor de manera eficient i transparent a través de l’eines que la tecnologia ens ofereix.”

La convocatòria oberta de co-creació de BELEM està oberta a partir del dimecres, 1 de febrer de 2023. Les sol·licituds es tancaran el dimarts 28 de febrer de 2023. Els editors de música, lletres i traductors poden sol·licitar la convocatòria oberta aquí: https://belem.music.

Deixa un comentari